Recentste artikels
RSS
Marktindicator.com
22 Jan '18 08:47 CET
Europeanen moeten zich op het ergste voorbereiden PDF Afdrukken E-mailadres
Artikels - Aandelen
Geschreven door Jan Vanden Broecke   
woensdag 04 april 2012 05:01

Europeanen moeten zich op het ergste voorbereiden

Bini Smaghi blijft geloven in euro

De Europese schuldencrisis is weliswaar nog niet van de voorgrond verdwenen, maar de ergste brandhaarden lijken voorlopig toch te zijn geblust. Van een escalatie in de crisis is alleszins geen sprake, op de obligatiemarkten is zelfs van een zekere ontspanning sprake. Betekent dat we nu op beide oren mogen slapen? Zeker niet, want een aantal problemen zijn allesbehalve opgelost.

Het volstaat om te kijken naar Spanje, dat met niet meer of niet minder dan een economische depressie wordt geconfronteerd. Het ziet er naar uit dat als gevolg van de aangekondigde besparingsmaatregelen de crisis nog meer urgent gaat worden

Een duidelijke waarschuwing daaromtrent werd afgevuurd door Bini Smaghi, een voormalige bestuurder van de Europese Centrale Bank. Deze windt er geen doekjes om: de Europeanen moeten zich op het ergste voorbereiden. We hebben namelijk een vals gevoel van veiligheid gekregen.

Volgens Bini Smaghi hebben we in het verleden al meermaals de indruk gekregen dat het ergste achter de rug was, waarna de crisis weer in volle hevigheid oplaaide. Er is geen enkele reden om op beide oren te gaan liggen slapen, vroeg of laat zal de schuldencrisis als een draak met zeven koppen opnieuw de kop gaan opsteken.

Bini Smaghi blijft echter geloven in de euro, van een uiteenspatten van de eurozone zal volgens hem geen sprake zijn. De euro zal uit de crisis komen als de op één na sterkste munt in de wereld.