Recentste artikels
RSS
Marktindicator.com
22 Jan '18 08:49 CET
Klappen op de grondstoffenmarkten dreunen nog na PDF Afdrukken E-mailadres
Columns - Aandelen
Geschreven door Jan Vanden Broecke   
maandag 26 september 2011 05:14

Vorige week begon gingen de grondstoffenmarkten corrigeren aan een zelden geziene tempo. De prijsval bij het zilver was de grootste sinds 1983 en dat wil toch wel iets zeggen. Zonder pardon stortte de prijs voor een troy ounce zilver in tot nog iets meer dan 30 dollar. Vanmorgen werd een (voorlopig beperkt) herstel opgetekend.

Goud ging eveneens zwaar onderuit, op twee dagen tijd corrigeerde de goudprijs met ongeveer 10%. Zowat alle andere grondstoffen ondergingen hetzelfde lot, inclusief de soft commodities. De CME verhoogde nogmaals de marges op goud-, zilver- en koper-futures in een poging om de te forse prijsbewegingen in te tomen.

Dat er paniek heerste bij de beleggers, hoeven we u ongetwijfeld niet komen vertellen. Wat was de reden voor deze koersval over een breed front. Ongetwijfeld probeerden institutionele beleggers elders geleden verliezen aan te zuiveren met het afbouwen van nog winstgevende posities. Dat kan echter niet de enige reden zijn geweest.

Het probleem is dat steeds meer beleggers – op de eerste plaats institutionele beleggers – op een steeds kleiner stukje van de markt gaan investeren. Uiteindelijk zijn de goud- en de zilvermarkt niet erg groot, zodat de toevloed van behoorlijk wat vers geld forse koersbewegingen kan uitlokken. We worden met andere woorden geconfronteerd met markten die steeds beweeglijker worden, zodat dit soort uitslagen onvermijdelijk worden. Beleggers die goud- en zilverposities hebben opgebouw, mogen de borst beter nat maken.