Recentste artikels
RSS
Marktindicator.com
22 Jan '18 08:48 CET
G-7 en BRIC-landen moeten samen dit jaar 7600 miljard dollar ophalen PDF Afdrukken E-mailadres
Columns - Aandelen
Geschreven door Jan Vanden Broecke   
maandag 09 januari 2012 06:30

G-7 en BRIC-landen moeten samen dit jaar 7600 miljard dollar ophalen

Geldhonger kan rentevoeten doen stijgen

Tegenwoordig wordt er gegoocheld met bedragen van duizenden miljarden alsof het peanuts is. Voor de redding van de eurozone alleen al zou er een bedrag van 1000 tot 2000 miljard euro noodzakelijk zijn. Ook de geldhonger van overheden heeft bijna surrealistische vormen aangenomen. G-7 en de BRIC-landen moeten samen dit jaar 7600 miljard dollar ophalen, kwestie van vervallen schulden te herfinancieren.

Het leeuwendeel van de obligaties zal moeten worden geplaatst door Japan en de Verenigde Staten, niet toevallig twee landen die tot over hun oren in de schulden zitten. Alleen al aan rente op de uitstaande schulden zouden beide laatstgenoemde landen dit jaar respectievelijk 117 en 221 miljard dollar moeten uitbetalen.

Er moeten grote bedragen opgehaald worden op een moment dat de wereldeconomie vertraagt en geld dus schaarser wordt. Dat kan gevolgen hebben voor de rente, die in minstens zeven van de elf landen uit het G-7/BRIC-groepje onder opwaartse druk kan komen te staan. Voorlopig zijn er nog geen problemen, maar die kunnen tegen het midden van het jaar beginnen. Tegen dan zal namelijk het effect van de economische groeivertraging het sterkst merkbaar zijn.

Op de financiële markten kan de onderlinge competitie tussen afzonderlijke landen gaan toenemen, want wegens de dreiging van downgradings door de ratinghuizen zijn de kapitaalverstrekkers steeds minder snel geneigd om met geld over de brug te komen.