Recentste artikels
RSS
Marktindicator.com
22 Jan '18 08:50 CET
Harde landing Chinese economie kan rampzalige gevolgen hebben PDF Afdrukken E-mailadres
Rapporten - Groeilanden
Geschreven door Jan Vanden Broecke   
vrijdag 23 december 2011 07:32

Harde landing Chinese economie kan rampzalige gevolgen hebben

Blijf China zo veel mogelijk mijden

In de zomer publiceerden we ons China-rapport (zie verder onderaan om te downloaden), waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren op een harde landing van de Chinese economie. De recent gepubliceerde macro-economische indicatoren geven ons inmiddels overschot van gelijk. Bovendien heeft ook de Chinese beurs een flink pak rammel gekregen. Gezien de huidige onzekerheid, blijven we een belegging in China mijden als de pest.

Chinese leading economic indicator wijst op forse groeivertraging in China

De Chinese leading economic indicator wijst op forse groeivertraging in China, groeivertraging die wel eens forser zou kunnen zijn dan tot dusver werd aangenomen. De index van de voorlopende Chinese indicatoren, die door de Conference Board werd opgesteld, daalde in oktober met 0,10%. In september werd nog een stijging met 0,40% opgetekend. De Chinese centrale bank heeft de reserveverplichtingen al één keer verlaagd en een tweede verlaging lijkt in de kaarten te zitten. De kansen daarop lijken nog te zijn toegenomen als gevolg van een lagere inflatie. De vraag is echter of een renteverlaging nog gaat helpen.

Chinese vastgoedsector lijkt verder te vertragen

De Chinese overheid heeft een aantal maatregelen getroffen om oververhitting van de vastgoedsector te voorkomen en die maatregelen lijken het gewenste effect te hebben. De Chinese vastgoedsector lijkt verder te vertragen, tenminste wanneer we ons op de gegevens over de huizenverkopen in de eerste week van december kunnen baseren.


Download hier GRATIS het
exclusieve rapport:
"Barsten in economische façade
van China? Wat u echt moet weten!"

Voornaam:
Naam:
E-mail adres:

SPAM haten wij evenzeer als u. Zie ook ons Privacy Beleid.

 

Volgens Soufun Holdings zijn het aantal vastgoedtransacties in de eerste helft van december in 27 van de 35 grootste steden gedaald. De vastgoedwebsite verwacht dat het effect van de getroffen maatregelen pas in de volgende weken gaat duidelijk worden. Of met andere woorden: de prijzen kunnen dus nog verder dalen.

Chinese groeimirakel lijkt te zijn stilgevallen

Niets duurt eeuwig, zelfs niet in de economie. Ook de explosieve groei van de Chinese economie over de afgelopen jaren lijkt een halt te zijn toegeroepen. Er wordt in China nu open en bloot gesproken over leegstaande spooksteden, over wouden van wolkenkrabbers die geen enkel nut hebben en van een verlaten amusementspark Wonderland. Gordon Chang, auteur van "The Coming Collapse of China" en een bekende columnist bij Forbes.com, is niet verrast door de huidige gang van zaken, hij voorspelt al jaren zo’n scenario. Chang stelt vast dat de indicatoren is snel tempo verslechteren, zodat een groeivertraging niet meer te voorkomen valt. De vraag is echter hoe zwaar die gaat worden. Als het van Chang afhangt heel zwaar.

Macro-economische indicatoren wijzen op snelle vertraging Chinese economie

Heel wat macro-economische indicatoren wijzen inderdaad op een snelle vertraging van de Chinese economie. Zo is op de eerste plaats de elektricteitsconsumptie gestabiliseerd, van een snelle groei is geen sprake meer. Anderzijds zijn de autoverkopen, een duidelijke barometer voor de consumptie, zijn eveneens stabiel. Het groeitempo van de verkopen van nieuwe wagens is in de afgelopen stilgevallen. De vastgoedprijzen in zowel Shanghai als Beijing vertonen een dalende trend. Op basis van deze indicatoren zou de Chinese economie in de komende kwartalen maar met een enkel cijfer gaan groeien. Dat kan tot grote spanningen, inclusief relletjes leiden.

Sociale onrust in China neemt in angstwekkend tempo toe

De sociale onrust in China neemt in angstwekkend tempo toe. Er lekt niet veel over uit in de buitenwereld, maar regelmatig sijpelen er toch berichten over rellen in grote Chinese steden door. De overheid lijkt er niet meer in te slagen om de censuur te laten werken. Gewelddadige protesten en bomaanslagen dreigen in het land schering en inslag te worden. De opstandjes worden met geweld door politie en leger neergeslagen, maar hoe harder die optreedt hoe meer de protesten aanzwellen. Alles wijst er op dat China op politiek vlak een kritische periode tegemoet gaat, ook al omdat het land niet meer de natte droom van elke producent is.

Chinese arbeidskosten zijn niet langer spotgoedkoop

Er zijn verschillende factoren verantwoordelijk voor het feit dat de Chinese economie in sneltreinvaart aan het afkoelen is. Die factoren zijn zowel intern als extern. Op de eerste plaats is er natuurlijk de eurocrisis, die er toe heeft bijgedragen dat de groei van de Chinese export stilvalt. Die export groeide in november nog met 13,80%, tegenover 15,90% in oktober. Intern is er het feit dat Chinese arbeidskosten niet langer spotgoedkoop zijn. Steeds minder migranten kiezen voor jobs in de fabrieken, waardoor er opwaartse druk op de lonen ontstaat. De combinatie van deze factoren leidt er toe dat de Chinese economie in de komende maanden alleszins veel trager gaat verlopen.

Blijf China mijden

Onze conclusie is dan ook kort en krachtig: de Chinese economie gaat vertragen, het is alleen nog niet duidelijk hoe snel dit gaat gebeuren. Ook over de vertraging op de vastgoedmarkt is het laatste woord nog niet gezegd, die kan compleet stilvallen. Gezien de huidige onzekerheid mijden we beleggingen in China momenteel als de pest. Wie nog posities in het land bezit, kan die bij een opleving beter afbouwen.


Download hier GRATIS het
exclusieve rapport:
"Barsten in economische façade
van China? Wat u echt moet weten!"

Voornaam:
Naam:
E-mail adres:

SPAM haten wij evenzeer als u. Zie ook ons Privacy Beleid.